Ruïne Steinsberg

Ruïne Steinsberg ligt opvallend op een heuvel bij het dorpje Ardez in het Unter-Engadin. Ardez heeft schitterende Engadiner huizen en is nog heel oorspronkelijk. Ardez ligt aan de spoorlijn Samedan --- Scuol - Tarasp. 

Geschiedenis

Eind twaalfde eeuw werd de nu nog zichtbare kernburcht gebouwd. De eerste bewoners waren de heren van Frickingen. In 1209 werd de burcht verkocht aan de Bisschop van Chur. Onderdanen moesten voortaan hun belastinggeld afleveren op de burcht. In de "Schwabenkrieg"  werd de burcht door de keizerlijke troepen veroverd, in brand gestoken en de kasteelheer naar Merano ontvoerd en gedood. Daarna zijn alleen noodreparaties gedaan aan de burcht. In 1502 ruzieden Hans Planta en zijn zoon Hartmann met de Bisschop van Chur over pandrecht en betalingen maar in de loop van de 16e eeuw lijkt de burcht verlaten te zijn.

Het model heb ik gebouwd van steentjesplaat, karton, stukjes fineer, kleine steentjes en gips. Op de modelbaan staat het model op de heuvel bij station Pontresina.  De geiten zijn met penseel en verf "verbouwd" tot het ras "Bündner Strahlenziege".

Voor Tilly Models heb ik dit model nogmaals gebouwd, maar nu als als master voor een resin bouwpakket.