Rondleiding

Susch en Sustruïne Chanoua met alpenweide

Op dit gedeelte van de modelbaan zijn de typische Engadiner huizen te zien met hun diepliggende vensters en sgrafitto (kraswerk) versieringen. De klok van de dorpskerk wordt ieder half uur geluid. Tegenover het stationsgebouw staat het oude trafohuisje dat niet meer als zodanig in gebruik is. Ernaast staat het modernere open schakelstation. Vanuit Susch voert het spoor door een keertunnel naar de hoger gelegen brug en dan verder naar Pontresina. Vanuit het station de andere richting op splitst de baan zich in een traject naar Klosters en naar Scuol. Richting Scuol wordt een waterval gepasseerd.   

Vanaf het ruime terras van Hotel Restorant Engiadina hebben de gasten een mooi uitzicht op Susch en de omgeving. Een stukje hoger ligt op een bloeiende bergweide de ruïne van "Chanoua", een oude Sust (herberg annex overslagplaats) aan de vroegere hoofdweg.

 

Tussen Susch en Pontresina

Het spoor loopt door een vrij ruig gebied met rotsen met watervallen en een ravijn. Hier en daar zijn overkappingen aangebracht vanwege steenslaggevaar. Bij Pontresina voert de baan langs een hout- en goederenoverslag. Bovenop de rots staat de burchtruïne "Steinsberg". Op dit baangedeelte ligt ook de spoorwegverbinding tussen Pontresina en Bernina-Lagalb (in kamer 2). Dit is een onderdeel van de Berninabahn.

Pontresina

Station Pontresina is het spoorwegknooppunt van de modelbaan. Hier eindigt de zogenoemde "Stammlinie", waar reizigers kunnen overstappen op de "Berninabahn". De Berninabahn verbindt St. Moritz (schaduwstation) met Tirano (schaduwstation) en doet onderweg Pontresina en Bernina-Lagalb aan. De Berninabahn richting St. Moritz maakt een bocht om een stuk rotsachtig bos. Via een insnijding in de rotsen voert het spoor langs het hoogspanningsstation van Pontresina om daarna een tunnel in te duiken. 

Bernina-Lagalb en Val Pila

Vanuit Pontresina (kamer 1) komt de trein in het Bernina gebied (kamer 2) via een tunnel (door de muur). Aan de tunnel is een lawinegalerij gebouwd. Het spoor voert langs een klein meer en een brug over een stroomversnelling naar het station Bernina-Lagalb. Hier kruisen regelmatig treinen die van en naar Tirano (schaduwstation) rijden. Een eind de berg op kan uitgerust worden in een berghut met terras. Vanaf Bernina-Lagalb rijdt de trein langs en over het Val Pila. Het is de gespiegeld ten opzichte van de werkelijkheid vanwege de beschikbare ruimte in kamer 2. Ook hier weer een lawinegalerij en een stenen boogbrug over het dal met de beek. 

Er wordt langs het spoor gewerkt. Gelukkig staat iemand voortdurend op te letten of er een trein in aantocht is. Want dan kan de kraanbestuurder even aan de kant.  

 

's nachts

Als de avond valt krijgt de modelbaan een heel ander aanzien. Straatlantaarns, huisverlichting en verlichte treinen zorgen voor een feeëriek effect. Het kerkje en de burchtruïne staan in floodlight.